KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
HRADECKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

25 Hradecko [ Turistická oblast ]

MUZEUM BETLÉMŮ, TŘEBECHOVICE POD OREBEM PAMÁTNÍK BITVY U CHLUMU NECHANICE ZÁMEK HRÁDEK U NECHANIC PAMÁTNÍK SELSKÉHO POSTÁNÍ, CHLUMEC NAD CIDLINOU ZÁMEK KARLOVA KORUNA HRADEC KRÁLOVÉ NOVÝ BYDŽOV KOSTEL ZJEVENÍ PÁNĚ, SMIŘICE NECHANICE NOVÝ BYDŽOV MUZEUM BETLÉMŮ, TŘEBECHOVICE POD OREBEM PAMÁTNÍK BITVY U CHLUMU PAMÁTNÍK SELSKÉHO POSTÁNÍ, CHLUMEC NAD CIDLINOU KOSTEL ZJEVENÍ PÁNĚ, SMIŘICE ZÁMEK KARLOVA KORUNA ZÁMEK HRÁDEK U NECHANIC HYFROELEKTRÁRNA, HRADEC KRÁLOVÉ OBŘÍ AKVÁRIUM, HRADEC KRÁLOVÉ HRADEC KRÁLOVÉ TO 25 Hradecko
...eldorádo cyklistů...
Rovinatá krajina Hradecka je ideální především pro objevné cykloturistické výpravy. V Polabí a v hradeckých lesích najdete řadu značených cyklistických stezek, které díky nenáročnému terénu mohou využít i minimálně fyzicky zdatní cyklisté. Opravdovým požitkem mohou být zdejší terény pro rodiny s dětmi. Správná kulturně-sportovní expedice může začít v samotném Hradci Králové; na kole se projedete obdobím středověku a baroka až po modernu a pak můžete začít objevovat další spousty zajímavých míst. Přímo v Hradci Králové najdete obří sladkovodní akvárium s vodním pralesem, rekreační aquacentrum s tobogánem a umělým vlnobitím, anebo zajímavou technickou památku, vodní elektrárnu s mostem přes Labe. Požitek z volné jízdy krajinou, kde se můžete odreagovat a odpočinout si, vám přinesou výlety do okolí - třeba k romantickým zámkům v Nechanicích či Chlumci nad Cidlinou, anebo do muzea betlémů v Třebechovicích pod Orebem, kde rovněž najdete oblíbený letní aquapark.

- Hradec Králové - jedno z nejstarších měst České republiky s městskou památkovou rezervací. Gotický chrám sv. Ducha, 72 metrů vysoká renesanční Bílá věž, barokní Morový sloup a Biskupská rezidence (obě stavby G. Santini). Zajímavý soubor secesních a funkcionalistických staveb z počátku 20. století (J. Gočár, J. Kotěra).
- Akvárium v Hradci Králové - obří akvárium s podvodním tunelem a tropickou lávkou v deštném pralese, ryby Jižní a Střední Ameriky, modelová procházka po dně sladkovodní tropické tůně. Kavárna, videoprogramy, prodejna akvarijních ryb.
- Vodní elektrárna Hradec Králové - technická památka, secesní soubor budov s mostem přes Labe z let 1909-12.
- Zámek Hrádek u Nechanic - zámek ve stylu windsorské gotiky z poloviny 19. století, předlohou byl projekt sídla Crewe Hall v anglickém Cheshire. Rozlehlý anglický park s golfovým hřištěm.
- Zámek Karlova Koruna - zámek v Chlumci nad Cidlinou, postavený podle projektu G. Santiniho. Stavba má ojedinělý půdorys připomínající tvar královské koruny, jméno připomíná Karla VI., který sem zavítal po své korunovaci. Expozice dějiny rodu Kinských.
- Smiřice - barokní zámecký kostel Zjevení Páně se zajímavým půdorysem, autor projektu K. I. Dienzenhofer nebo G. Santini. Ojediněle zachovalý, kompaktní a slohově jednotný interiér.
- Památník selského povstání u Chlumce nad Cidlinou - památník věnovaný obětem selského povstání v roce 1775. Neslavný konec povstání dodnes připomíná zlidovělé přirovnání "dopadli jak sedláci u Chlumce".
- Památník bitvy u Chlumu - 3. července 1866 byla jihovýchodně od Hradce Králové svedena jedna z největších bitev 19. století, známá jako bitva na Chlumu či bitva u Sadové, která rozhodla o výsledku prusko-rakouské války. V širokém okolí řada pomníků a pamětních křížů.
- Třebechovice pod Orebem- originální muzeum betlémů ze všech oblastí České republiky. Perlou sbírek je mechanický Proboštův betlém, největší dřevěný betlém na světě (7 m dlouhý, 3 m široký, 2 m vysoký, 351 postaviček), pravidelný exponát světových výstav.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 28.04.2005 v 14:47 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba